Konferans: Çelik Silolarda Tahıl Depolama

 

ÇELİK SİLOLARDA TAHIL DEPOLAMA

 

                Karadeniz Un Sanayicileri Derneği sponsorluğunda ve 19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Çelik Silolarda Tahıl Depolama’ konulu konferans, konuşmacı olarak etkinliğimize destek veren Silos Cordoba Ortadoğu ve Yakın Avrupa Bölge Müdürü Sn. İsmail Ekmekçi’ nin güzel sunumuyla hedefine ulaşmış bulunuyor. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sn Münir Anıl, misafirlere ve konferansa katılan öğrencilere katılımlarından ötürü teşekkür ederek bu tür etkinliklerin önemine değindi.  

 

                Konferansta söz alan Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Günhan Ulusoy, Karadeniz Bölgesinin Türkiye buğday ticaretindeki önemine değindi ve Türkiye’de hali hazırda bulunan 700 un fabrikasının 140 tanesinin Karadeniz’de bulunduğunu sözlerine ekledi. Başkan Ulusoy, dünya un ihracatçısı ülkeler listesinin bir numarasında yer alan Türkiye’nin en büyük buğday tedarikçisi olan Rusya’nın limanlarına olan yakınlığı nedeniyle jeopolitik konumu büyük önem taşıyan Samsun’da bu tür faaliyetlerin biz sektör paydaşları ve öğrencilere büyük kazançlar getireceğini belirtti. Kendilerinin de bir un fabrikası sahibi olduğunu hatırlatan Günhan Ulusoy, bir değirmenci gözüyle çelik siloların önemine değindi. Türkiye’de çelik silolara nazaran yatay depoların çoğunlukta olduğunu belirten Başkan Ulusoy, çelik siloların yatay depolara göre daha pahalı bir yatırım olmasına rağmen, ürün muhafaza ve kullanım açısından çok daha avantajlı olduğu fikrini dinleyicilerle paylaştı.

 

                6 yıl önce Türkiye pazarına giren ve rekabet ortamına ayak uyduran Silos Cordoba hakkında bilgi veren, firmanın Ortadoğu ve Yakın Avrupa Bölge Müdürü Sn. İsmail Ekmekçi, çelik silo türleri ve kullanım alanları hakkında genel bir bilgilendirme ile sunumuna başladı. Çelik silo kurulumunda maliyetten çok kalitenin önem arz ettiğini ve silonun görevinin ürünü saklamaktan çok, olağan dışı hallerde ürünü muhafaza etmek olduğunun altını çizdi. Yatay depolarda ürünün sevkiyatı yapılırken verilen zayiatlar, saklama süresince meydana gelen ısı değişimleri veya böceklenme gibi ürüne zarar veren etkenlerin en aza indirilmesi adına çelik silo kullanımının yaygınlaşması gerektiğini vurgulayan Ekmekçi, ticareti yapılan tarım ürünlerinin özellikle saklama evresinde kaybın büyük olduğunu da sözlerine ekledi.

 

                Oldukça başarılı geçen konferansın ardından konuklarını kabul eden 19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sn. Fehmi Yazıcı, bu tür etkinliklerin öğrenciler ve Samsun şehri açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Fakültelerinin çeşitli bölümlerinde toplam beş bin öğrenci bulunduğunu vurgulayan Yazıcı, bu türdeki geniş öğrenci kitlelerine hitap eden konferansların daha sık aralıklarla yapılması gerektiğinin altını çizdi. Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Günhan Ulusoy, Sn. Yazıcı’nın bu konuda öncülük etmesini rica ederken, dernek olarak gereken desteği vereceklerini ifade etti.