Amasya Bölge Toplantısı

 Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Bölge Toplantısı Amasya’da gerçekleştirildi

Karadeniz Un Sanayicileri Derneği, Dernek Başkanı ve TUSAF Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Sayın Günhan Ulusoy başkanlığında 16 Haziran 2013 günü Amasya’nın Ziyaret Kasabası’nda bir araya geldi.

 

Un tebliği konusunun görüşülmesiyle başlayan toplantının gündemi şöyleydi;

-Un tebliği                                         

-Gıda katkı tebliği                                                                                                                            -Randıman ve fire                                                                                                                                   -TMO alımları ve Dünya buğday piyasası

-Un piyasası

 

Başkan Sayın Günhan Ulusoy’un konuşması ve sunumu öncesinde un tebliği ve gıda katkı maddeleri konusundaki tebliğ ile ilgili olarak toplantıya katılan TUSAF Genel Sekreteri Sayın Vural Kural da görüş ve önerilerini üyelerle paylaştı.

Sn. Kural; un tebliğinin yürürlüğe gireceği 02.07.2013 tarihi itibariyle sektörün uyumu ve yaşanabilecek sorunlar üzerinde görüş alışverişinde bulunarak, Ocak 2012 ‘de yürürlüğe giren ekmek tebliği ile un tebliği arasındaki uyumun sağlanmasının amaçlandığını vurgulamıştır. Un Tebliğinde yer alan yeni kül oranına göre farklı un numuneleri esas alınarak, TUBİTAK’a yaptırılan  analizlerin sonuçlarını  gözden geçiren Sn. Kural,   Tebliğ çerçevesinde bu tarihten itibaren üretimine başlanacak yeni ekmeklerimiz için tanıtım kampanyası çalışmalarına başlanması hususunda PR(Halkla İlişkiler) şirketleri ile görüşmelerin tamamlanmasına çalışıldığını ve kamu spotu çalışmaları başta olmak üzere önümüzdeki 6 ay içinde bir çalışma programı çıkarılacağını ifade etmiştir.

Katkı Maddeleri Tebliği konusunda TUSAF’ın da davetli olarak katıldığı Bakanlıkta yapılan toplantı içeriği katılımcılarla paylaşılmış, Bakanlıkça tespit edilecek katkı maddelerinin Un Sanayicisi tarafından mı ve/veya Ekmek Fabrikaları tarafından mı kullanılacağı hususlarında Bakanlıkta yapılan tartışmalara yönelik görüşler hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

 

Bu konuda, gerek Başbakan’ın gerekse Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın ekmek ve sağlık konusunda gösterdiği hassasiyetlerin de bu yönde olduğu vurgulanarak, bu çerçevede önümüzdeki günlerde tamamlanması beklenen sürece müdahil olunmasının doğru bir yaklaşım olacağı Sn. Kural tarafından belirtilmiştir.

Fire oranlarına ilişkin olarak Derneklerimizin kendi bölgelerinde çalışmalar yapmasına ve bu çalışmaların sonucunda oluşacak olan ortak kararın uygulanması yönünde gerekli girişimlerde bulunulmasına 12.06.2013 tarihinde Ankara’da yapılan Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısında karar verildiği ifade edilmiştir.

 

 

 

Un tebliğine ilişkin olarak kül oranlarının ihracat’ta nasıl dikkate alınması gerektiği konusundaki soruya, Dernek Başkanı Sn. Ulusoy, bu konuda bazı belirsizlikler olduğunu bunu netleştirmek için görüşmelerin yapılması gerektiğini ifade etmiştir.

Dernek Başkanı Sayın Günhan Ulusoy, toparlayıcı bir açılış konuşmasının ardından TMO alımları konusuna sunumunu yapmıştır.  TMO’nun alım ve satım fiyatları, stok durumu ve bölgelerde üretim beklentilerine değinilmiştir. Durumu kendi bölge/şehirleri açısından değerlendiren dernek üyeleri görüşlerini başkan ve diğer dernek üyeleriyle paylaşmışlardır. Hava koşullarının müsaade ettiği ölçüde Karadeniz Bölgesinde üretimin beklentiler doğrultusunda olacağı ifade edilerek, buğday üretim alanlarından farklı ürünlere kayışında bölgede üretimi olumsuz etkileyen unsur olarak dikkat çektiği belirtilmiştir.

Konu randıman ve fire oranlarına geldiğinde ise salonda bulunan herkese mikrofon uzatılarak, konu hakkındaki görüşleri alınmıştır.   Sayın Mustafa Kozlu, fire oranlarına ilişkin olarak sektörün durumu konusunda bir sunum yapmıştır.  Üyeler kendi bölge ve kuruluşlarında elde ettikleri randıman ve meydana gelen fireler ile ilgili bilgileri paylaşmışlardır.  Ayrıca, Sayın Ulusoy Güneydoğu ve Anadolu Un Sanayicileri Derneklerinin bu konudaki görüşlerini anlatmıştır.  Yapılan çalışma sonucunda fire oranlarının değerlendirilmeyen buğdayda %5 ve kırık buğdayda %4,5 olarak tespit edilerek Federasyona iletilmesine karar verilmiştir. 

Karadeniz Un Sanayicileri Derneği bünyesinde hazırlanan ve dernek üyeleriyle paylaşılan slayt sunum ise başta Rusya piyasası olmak üzere katılımcılara dünya buğday piyasası hakkındaki bilgilerini tazeleme konusunda yardımcı olmuştur.

  

Dört saat süren toplantının sonunda üyeler, bir sonraki toplantının Ramazan’dan önceki hafta sonunda Çorum’da yapılmasına karar vermişlerdir.