Genişletilmiş Sektör Toplantısı

GENİŞLETİLMİŞ SEKTÖR TOPLANTISI 
HASAT SONRASI BUĞDAY PİYASALARINDA YAŞANAN GELİŞMELER 
KARADENİZ UN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 
06 – 08 EYLÜL 2013

 


Türkiye Un Sanayicileri koordinasyonunda ve Karadeniz Un Sanayicileri Derneği ev sahipliğinde organize edilen Genişletilmiş sektör toplantısı 6/8 Eylül’de Samsun’da düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Karadeniz Un Sanayicileri Başkanı Sn. Günhan Ulusoy, toplumun beslenmesi açısından büyük öneme sahip ekmeğin hammaddesini üretiyor olmanın verdiği sorumluluğun farkında olduklarını belirtti. Derneğin 10 yıldır sektöre hizmet ettiğinin altını çizen 
Başkan Ulusoy, son olarak sektörün içinde bulunduğu son durumu ve güncel sorunlara değindi.

 

 


Özellikle sektörün tüm paydaşlarını yakından ilgilendiren ‘Atıl Kapasite’ sorununu masaya yatıran Günhan Ulusoy, ülkemizde yıllık 15 milyon ton yıllık fiili tüketim olmasına rağmen kurulu üretim kapasitesinin yıllık 40 milyon ton olduğunun altını çizdi ve kapasitenin fazlalığına rağmen hala un fabrikası kurulabildiğini ve bunun da mevcut meslektaşlarımızın sorunlarını daha da arttırdığını belirtti. Karadeniz Un Sanayicileri Derneği olarak bu sorunun çözülmesi adına stratejik ortaklıklar ve iş birliği gibi çözüm yollarına başvurduklarını ifade eden Başkan Günhan Ulusoy, kamu ve devlet kuruluşlarından da destekleri beklediklerini sözlerine ekledi.

 



Açılış konuşmaları, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Sn. Erhan Özmen’in konuşmasıyla devam etti. Başkan Özmen, buğday piyasalarındaki son durumu detaylı bir şekilde masaya yatırırken, un ihracatının Türkiye açısından öneminin altını çizdi. Buğday stoklarının durumu konusuna da değinen Tusaf Başkan’ı Özmen, tüccar ve sanayicinin elinde bir miktar da olsa proteinli buğday olduğunu belirtti. TMO stoklarında ise 3.200.000 ton ekmeklik buğday bulunduğunu, bunun 600.000 tonunun vasıfsız, 2.600.000 tonunun ise proteini uygun buğday olduğunu ifade etti. Protein açısından uygun olan 2.600.000 tonluk bu buğdayın yarısı 10.5 - 12 protein aralığında, diğer yarısı ise 12 ve üzeri protein değerlerine sahip buğday olduğunu vurguladı.

 


Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Sn. Mesut Köse ise un sanayicilerinin gerçekleştirdiği ihracat rakamları ve un sektöründe Türkiye’nin dünyadaki yeri hakkında bilgi verdi. Ülkemizin son on yılda, un ihracatında büyük bir ilerleme kaydettiğini ve on birinci sıradan birinci sıraya kadar yükseldiğini belirten Mesut Köse, 2012 yılında 118 ülkeye yapılan un ihracatından 850 milyon dolar gelir elde edilerek Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığının altını çizdi. TMO Genel Müdür’ü Sn. Mesut Köse ayrıca 2013 rekoltesine yönelik beklentilerden de bahsetti ve 2012 yılında elde edilen 20.1 milyon ton buğdayın 1.65 milyon tonunun TMO stoklarına girdiğini, bu miktarın 1 milyon tonunun da hasat sonrası dönemde sanayicilerin kullanımına sunulduğunu belirtti. 2013 yılı hasadının geçtiğimiz yıla göre daha verimli olduğunun altını çizen TMO Genel Müdürü Sn. Köse, TÜİK verilerine göre üretimdeki artışın buğdayda %9.2 (22 milyon ton), arpada %11.3 (7.9 milyon ton), mısırda ise %7.6 (5 milyon ton) seviyelerinde olduğunu ifade etti. Yoğun programına rağmen Derneğimiz ev sahipliğinde düzenlenen toplantı programına katılarak bilgi ve görüşlerini sektör mensuplarıyla paylaşan Mesut Köse’ye konuşması sonrası Dernek Başkanı Sn. Günhan Ulusoy tarafından plaket 
taktim edildi.

 



Karadeniz Un Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen toplantı vesilesiyle misafirlerimizi Samsun’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Samsun Vali Yrd. Sn. Osman Nuri Çobanoğlu toplantının Samsun ilimiz ve tüm sektör için hayırlı olmasını diledi. Katılımlarından dolayı teşekkürlerimizi sunduğumuz Vali Yrd. Çobanoğlu’na plaketini Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Sn. Erhan Özmen sundu. Samsun’daki yoğun programına rağmen toplantımıza katılarak bizleri mutlu eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Yusuf Ziya Yılmaz da konuklara kısa bir konuşma ile seslendi ve toplantının un sektörüne getireceği olumlu sonuçlara değindi. 

Un sektörüne 40 yıldan fazladır hizmet vererek isimlerini meslek duayenleri arasına altın harflerle yazdıran Sn. Melih Tarhan, Sn. Mustafa Kozlu ve Sn. Fahrettin Ulusoy’a onur ödülleri Derneğimiz yönetim kurulu üyeleri tarafından taktim edildi. ‘Buğdayın Küresel Boyutu, Karadeniz Bölgesi Ülkeleri Hasat Sonrası Buğday Piyasaları’ konulu 1. oturuma moderatör olarak katılan Sn. Gülfem Eren, Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Hubuder’in misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verdi. Oturumda ilk olarak mikrofonu alan TMO Ticaret Dairesi Başkanı Sn. Ali Özlem Güvenir, hasat sonrası buğday piyasalarındaki son durum hakkında açıklamalarda bulundu ve son üç yıldaki dünya tahıl üretim miktarı hakkında bilgi verdi. ABD Büyükelçiliği Kıdemli Tarım Uzmanı Sn. Samet Serttaş ise Küresel Buğday Arz ve Talep Dengesi konulu sunumunda buğday ihracatçısı ülkelerin stok durumları ve planlarını masaya yatırdı.



Geçen sezon üretimde yaşanan miktar sıkıntısı nedeniyle nihai stoklarında azalma meydana gelen ihracatçı ülkelerin, geçen sezon azalan stoklarını bu sezonun mahsulüyle doldurmak isteyeceklerini ve bunun da ihracata ayırdıkları miktar üzerinde etkili olacağını belirten Serttaş, buğday fiyatlarının belirlenmesinde önemli rolü olan ithalatçı ülkelerin de alım stratejileri hakkında bilgi verdi. Sovecon Tarımsal Piyasa Araştırma Kuruluşu Genel Müdürü Sn. Andrey Sizov ise Karadeniz 
havzası ülkelerinde hasadın nasıl geçtiği hakkındaki sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye’nin Rusya buğday ihracatı açısından önemine değinen Sizov, son 2 yılda elde edilen buğday miktarı ve yıllar arasında yaşanan fiyat farkı hakkındaki verileri katılımcılarla paylaştı.

 


2. Oturumda Tusaf çatısı altında faaliyetlerine devam eden Un Sanayicileri Dernek temsilcileri bölgelerindeki hasat sonrası son durumu masaya yatırırken, gelecek ile ilgili beklentilerini dile getirdiler. Marmara Bölgesi Un Sanayicileri Derneği Başkanı Sn. Seçkin Öztürk, Hasat zamanı yağan yağmur ve süne tahribatı nedeniyle bu seneki rekoltenin 1.5 milyon tona kadar gerilemesini öngördüklerini belirtirken kalitede de sorunlar yaşadıklarını kaydetti. Anadolu Un Sanayicileri Başkan 
Yardımcısı Sn. Oğuz Kırtız ise bölgesel bazda %20- %60 lara kadar varan verim artışı gördüklerini ancak kalite olarak tatmin edici düzeylere ulaşamamanın verdiği sıkıntıları dile getirdi.



Kırtız, özellikle Polatlı bölgesinde kaliteli buğdayın % 30 seviyelerinde kaldığını, Ankara’nın doğu ve batı bölgelerinde de kalite problemi yaşadıklarını ve bunun temel sebeplerinden birinin de kış aylarının yumuşak geçmesi olduğunu belirtti. Karadeniz Un Sanayicileri Derneğini temsilen oturuma katılan dernek üyesi Sn. Üzeyir Emir ise bölge hasadında yaşanan kalite problemini dile getirdi. Orta Anadolu Un Sanayicileri derneği Başkanı Yılmaz Kart, bölgelerinde yağışın geçen yıla 
oranla %20 artması ve mayıs ortası-haziran başı dönemde yaşanan kuraklığın ürüne rekolte açısından faydalı olduğu ve verimin yükseldiğini ancak kalitenin %15 oranında düştüğünü vurguladı. Doğu Anadolu Un Sanayicileri Derneği adına oturuma katılan Sn Ali Taşdemir de bölgelerinde yaşanan 
olumsuz hava şartlarına değindi. Ani ısı değişiklikleri ve gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının bu sene fazla yaşandığının altını çizen Taşdemir, rekoltenin iyi seviyede olmasının yanı sıra kalitede sorunlar yaşadıklarını da sözlerine ekledi. Oturumda Güney Doğu Un Sanayicileri Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla yer alan Sn. Erhan Özmen, bölgelerinde 10 ili baz aldıkları çalışmada tüm illerde kalitenin düşük olduğunu, altı ilde ise rekoltenin de geçen seneye oranla düşük seviyelerde ilerlediğini belirtti. Bu sezon buğdayın kalitesinin dikkatlice yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Özmen, Türkiye genelinde yüksek rekolteye bağlı olarak buğday ihracatının olabileceğini ancak ihracat miktarını belirlerken önümüzdeki sezonun rekoltesi hakkında iyi tahminlerde bulunulması gerektiğini 
sözlerine ekledi.




‘Risk Yönetimi, Buğday Piyasalarında Hedge Nasıl Yapılır?’ konulu 3. oturumunda Saxo capital Markets, Risk Yönetimi Danışmanı Sn. Ateşan Aybars ve Ekonomist/piyasa stratejisti Sn. Burak Demirpehlivan buğday piyasalarındaki riskler, yapılması gereken hamleler ve zamanlama konularındaki birikimlerini katılımcılarla paylaştılar. 4. ve son oturumda ise Doç. Dr. Sn. Sertaç Özer ve Samsun Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Sn. Cihan Eroğul yeni un, katlı tebliği, etiket tebliği ve bunların yansımaları konusunda kapsamlı bir sunum gerçekleştirdiler. Yeni tebliğlerin nihai ürün standardına getirdiği yenilikler, bu 
konuda değirmencilere düşen görevler, yapılması ve yapılmaması gereken unsurlar hakkındaki bilgilerini katılımcılara aktardılar.





Toplantının ardından dileyen misafirlerimiz, muhteşem tarihi ve kültürel zenginlikleriyle milli duygularımızı kat ve kat pekiştiren 19 Mayıs şehri Samsun’u gezerken, diğer katılımcılarımız da Türkiye dış ticaretinde önemi hayli büyük olan ve Samsun’da konuşlanan Samsunport ve Yeşilyurt Limanlarını gezme imkânı buldular. 

Yoğun programın ardından misafirlerimizi, Karadeniz’in muhteşem mavisi ile enfes damak tadını buluşturan ve Ferhat Göçer’in tadına doyulmaz sahnesi ile geceyi renklendirdiği akşam yemeğinde ağırladık. Programın yorgunluğunu üzerlerinden atan misafirlerimizin yüzlerini gülerken görmek ise biz Karadeniz Un sanayicileri Derneği üyelerinin alabileceği en güzel hediyeydi. Yelken Kulüp’te düzenlenen Gala Yemeğimize katılarak bizler onurlandıran Samsun Valimiz 
Sayın Hüseyin Aksoy, insan yaşamı açısından önemi büyük olan un sektörüne dair düzenlenen bu toplantıya Samsun’un ev sahipliği yapmasından dolayı mutluluk duyduğunu, organizasyonun sektör ve Samsun açısından büyük önem taşıdığı vurguladı.




Karadeniz Un Sanayicileri Derneği olarak, ev sahipliğimizde düzenlenen ‘HASAT SONRASI BUĞDAY PİYASALARINDA YAŞANAN GELİŞMELER’ konulu Genişletilmiş Sektör Toplantısı’nda değerli katılımlarıyla bizleri onurlandıran saygıdeğer misafirlerimize, programımıza verdikleri desteklerle katkı sağlayan Sponsorlarımıza, engin bilgi ve tecrübelerini bizler ile paylaşan değerli konuşmacılarımıza ve Sayın Devlet Büyüklerimize sonsuz teşekkürlerimizi bir borç bilir, saygı ve 
sevgilerimizi sunarız.

 

Karadeniz Un Sanayicileri Derneği